fredag 20 juni 2008

Midsommarafton

Idag är det midsommarafton, och vädret där efter. Vi gjorde ett tappert försök att fira denna dagen på Vallby, men när vi väl kom fram började det att regna, så vi gick hem igen. Passade dock på att handla jordgubbar när vi var ute. 3 l blev det. Det räcker en kväll i alla fall. Annars så kommer dagen att fördrivas med ingenting. Högtider i alla ära, men är dem inte lite uppschasade? Så många måste och förväntningar? Vet verkligen "svensson" varför vi firar alla dessa helgdagar? Och om "han" visste varför, skulle "han" då verkligen välja att fira?

Så här kommer en kort förklaring till alla dessa helger som ska firas:

Trettonhelgen: Firas ursprungligen till minne av Jesus dop. Under medeltiden uteslöts denna firar dag då grekerna firade den. Nu firar man den till minne av Jesus uppenbarelse, vilket symbolisers av de tre vise männen.
Påsk: Jesus död och uppståndelse.
Kristi flygare: Den firas som den dag då Jesus enligt biblen lämnade jorden och fördes upp till himlen.
Valborg: Traditionen grundar sig på den Heliga Valborgs kult, mot häxtro och onda andar, som uppstod speciellt efter hennes död 779 (Aha, hon...).
1:a maj: Arbetarrörelsens internationella högtidsdag som firas sedan 1890 på initiativ av Andra internationalen, bland annat till åminnelse av Haymarketmassakern 1886 (??????).
Pingst: Kristen högtid som firar att den helige Ande blev utgjuten över apostlarna i Jerusalem.
Sveriges nationaldag: Dagen firades till minne av den 6 juni 1523, då Gustav Vasa utsågs till Sveriges kung och Kalmar unionen därför slutgiltigt upphörde och Sverige på nytt blev en självständig stat. 1809 års regeringsform utfärdades också den 6 juni, liksom 1974 års regeringsform (Men är det nån som vet vad alla dessa regeringformer innebär?).
Midsommar: den tidpunkt som infaller mitt på sommaren, men används vanligen för att beteckna firandet kring sommarsolståndet. Ursprunget till midsommar är förkristet, men kyrkan har valt att fira Johannes döparens födelse vid samma tidpunkt (kyrkan vill nalla en högtid till).
Alla helgona: Dag att fira martyrer, helgon och de döda.
Jul: Jesus födelse
Nyår: vi överlevde ännu ett år till....

Nån stanns känns det viktigt att fira FN dagen, men är det nån som gör det... nej... Jag tror jag ska börja fira den dagen. Den känns som något jag kan stå för. Men undra vad man ska äta då då??? För det är ju så vi firar i Sverige, vi äter...

1 kommentar:

MMS sa...

Det låter bra att börja fira FN-dagen, men den uppmärksammas på skolorna runtomkring, genom att man pratar om världen, fred osv. Klart ni ska fira midsommar, visst kan det vara lite uppstressat runtomkring men man gör det till sin egen dag och firar i sitt eget tempo! Jag tror att lilla O kommer att vara alldeles bedårande gullig i midsommarkrans nästa sommar! / Kram Mia